снимки: Ani Collier, , видео:Тази година петото издание на фестивал  разгръща

...
снимки: Ani Collier, , видео:Тази година петото издание на фестивал  разгръща
Коментари Харесай

Фестивал на движението и хореографията във Варна поставя акцент върху политическото и протестиращото тяло

снимки: Ani Collier, , видео:

Тази година петото издание на фестивал  разгръща програмата си във Варна в първата и последната седмица на ноември (04-08.11 и 27-29.11). Пространството на Хале 3 се трансформира в негова съществена игрова “площадка ” - на придвижване, на противодействие, на диалози и срещи, хореографирани по траекторията на работилници, лекции, представления и късометражни филми. Това оповестиха неговите уредници.

Ето какво прибавят те за анонса на събитието и програмата му:

" Заедно ще се движим към тематиките за небуквалния и празнуващия танц, за политическото и протестиращото тяло, за заплахата, за риска, само че и за бъдещето и упованията ни за него. “Движещо се тяло ” идва с една богата и наситена фестивална стратегия, където интензитетът на претърпяното зависи от степента на подготвеност
да се гмурнеш в непознатото. Ние имаме вяра, че света към момента има потребност от изкуство и от места на среща с изкуство, което рефлектира върху сегашното, задава нови траектории на придвижване и актуализира концепцията ни за “тук и в този момент. ”



Всеки ден в интервала 04-08.11 сред 18:00 - 19:00 ч. непосредтсвено преди началото на главната стратегия, изкушените фенове ще могат да надникнат в БЪДЕЩЕТО - 5 минутна творба за един фен на младия актьор Мира Гайдарова . Мира приключва “Театър и Професионална Практика ” през 2017 година в Coventry University. През 2015 година, в интервал от 10 месеца, учи в частно ателие за физически спектакъл в Берлин, а в края на 2017 година отпътува за Естония, където взе участие в театрални и кино планове.

Отриващотото събитие е първа среща с творбата dragON one night only (04.11, 19:30 ч.) - хореографско проучване, фокусирано върху съдействието сред тон - музика - придвижване, и тяхното взаимоотношение. Това е втора част от плана dragON, хореографска трилогия, чиято първа част гостува на фестивала в миналогодишното му издание, и е ръководена от интернационалната група Steam Room.
На идващия ден програмата продължава  с представлението MOONLIGHT (05.11, 19:30 ч.) на същия колектив, което е с номинация за ИКАР 2019 от Съюза на артистите в България, в категорията Съвременнен танц и пърформанс. MOONLIGHT е хореографски план, фокусиран върху поетичните структури; поетапно
проучване на разпръснатите смисли и кованата действителност.
На 06.11 от 19:30 ч. ще се срещнем с две танцови миниатюри - Presence <> Absence, соло на Стефани Ханджийска и Сюита за вярата, соло на Коста Каракашян . Presence <> Absence е показан премиерно в The Place спектакъл в Лондон и съставлява креативна колаборация сред полския композитор Михал Кавецки и Стефани Ханджийска.

  

Музиката нахлува в тялото като река и се популяризира през  всички негови повърхности. Когато музиката се отдръпне, тялото се трансформира в нейната оставаща вълна. Сюита за вярата е фрагмент от иден танцов пърформанс, който изследва връзката сред тон, тяло и eмоция в границите на 12 представления за 2 дни.



Всяко осъществяване е 20-минутен танцов разговор върху тематиката за човешката вяра сред хореографа и танцьор Коста Каракашян, и пианистката Ивана Вълчева. Представлението ще изследва развой, в който продължителността слага на тестване издръжливостта и рестриктивните мерки на тялото и страстите ни.
" Движещо се тяло " продължава с лекция-пърформанса ТЯЛОТО ЗАСТАВА (07.11 от 19:30 ч.) на Младен Алексиев.  Застаналото тяло изпраща известие там, където опциите за диалог са изчерпани – то основава значение с минимални средства. Лекцията е основана особено за Terni Festival (Италия), за изданието
The rain will not erase it през 2014 година. Това ще бъде нейното първо показване на български език.
Програмата приключва в неделя с представлението на Галина Борисова - " Как бързо тече животът от януари до декември " (08.11 от 19:30 ч.) . Публиката е някак изоставена, а актьорът-изпълнител се е отдалечил и разграничил от перформативното си наличие. Да се преодолее унинието и да се продължи работата. Интелектът е по-скоро занятие, в сравнение с заложба.
Очаква ни и богата съпъстваща стратегия с онлайн лекцията ОПАСНИ ТАНЦИ: Танцът, Дяволът, Проблемът и Балистиката на Диего Агульо (07.11, 13:30 ч.)  и лекцията НЕБУКВАЛЕН ТАНЦ на Галина Борисова (08.11, 17:30 ч.), както и ателиета Пейзажна техника с Младен Алексиев и ТАНЦУВАНЕ НА ПРОБЛЕМА (07-08.11).

Повече информация и цялостната стратегия може да намерите на фейсбук страницата -, както и на формалния уебсайт -
Фестивалът се осъществя с финансовата поддръжка на фонд „ Култура ” на Община Варна,
Министерство на културата и самостоятелни дарения.

 



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР